Hoe het boek Genesis de Nederlandse cultuur beïnvloedde

Eric Bor

14,21 en 28 november 2017   om 14:00 uur in de  Witte Kerk, Koningin Wilhelminalaan 15, Naarden
Toegang € 6,00

De centrale voorstelling op het plafond van de Sixtijnse kapel in Rome, Abrahams mosterd, de musical ‘Joseph And The Amazing Technicolor Dreamcoat’, Rembrandt’s  Joodse bruidje en ‘Hoogtevrees in Babylon’ van Boudewijn de Groot…. zijn verwijzingen naar en verbeeldingen van het bijbelboek Genesis.

Vanaf de Middeleeuwen zijn veel van die verwijzingen en verbeeldingen te vinden in de Nederlandse literatuur, kleinkunst, beeldende kunst en taal.

Tijdens drie middagen brengt Eric Bor talrijke voorbeelden aan de orde. Het is interessant te zien welke elementen uit Genesis in de kunst zijn gebruikt. Uiteraard besteden we aandacht aan de manier waarop en context waarin dat is gebeurd.

De eerste bijeenkomst behandelt hoofdstuk 1 t/m 10 (schepping t/m Noach), de tweede hoofdstuk 11 t/m 23 (Toren van Babylon t/m Abraham) en de derde hoofdstuk 24 t/m 50 (Isaak t/m Jozef).

Inschrijven

drs. Eric Bor was als docent Nederlands en Culturele en Kunstzinnige Vorming en van 1974 t/m 1998 werkzaam op het Sint-Vituscollege en van 1994 t/m 2016 op het Willem de Zwijgercollege in Bussum.

 

 

 

 

 

Coordinatie: Gerard Pals