Het menselijke in het dier

Frans   Engelsma

Donderdag 15 maart 2018    14:00 uur    Apostolisch Genootschap Bussum (Meulewiekenlaan 49, hoek Beatrixplantsoen); 
Toegang € 6

Honden zijn trouw en soms ondeugend. De kamelen in de dierentuin kijken ons hooghartig aan vanaf hun namaak woestijntje. Koeien kunnen een vrolijke grijns niet onderdrukken als ze hoofdschuddend van stal worden gehaald en het weiland voor zich zien. Het is moeilijk omgaan met dieren  zonder ze menselijke eigenschappen toe te dichten. We geven dieren eigennamen. We praten met ze. We verstaan elkaar ….

“Onze” soort, Homo sapiens,  bestaat zeker 200.000 jaar. Vroegere voorouders waren niet meer dan dier tussen andere diersoorten. Het leven van deze voorouders, van onmondige vis tot slimme aap, was gedurende miljoenen jaren een kwestie van eten, of gegeten worden. En voortplanten natuurlijk. En aanpassen aan de omgeving en aan andere soorten. Er moet nog wel wat dierlijks in ons zitten. Zou je denken. …

Zit er menselijkheid in het dier, of vooral veel dierlijks in de mens?

Deze vraag vormt de rode draad in het levensverhaal van Engelsma, die zijn  ervaringen als docent, dierentuin bioloog, reiziger door de Afrikaanse savannen en begeleider van biologische expedities met ons gaat delen. Hij maakte al die jaren foto’s van zijn werk en zijn reizen. Hij neemt ons mee op een, soms confronterende, expeditie.

Inschrijven

Frans J. Engelsma (1941) studeerde Biologie aan de RU Groningen. Hij werd docent biologie. Dat gaf hem de gelegenheid om zijn hobby als duiker en onderwaterfotograaf te financieren. Vervolgens werd hij dierentuin bioloog bij en directielid van Ouwehands Dierenpark en Hoofd Educatieve Dienst van Artis. Na zijn pensionering in 2006 werd hij gevraagd om reizen naar Ecuador & Galápagos (2009-2012) en Madagascar (2013 en 2014) te begeleiden. Hij is secretaris van de Stichting Vrienden van de Galápagos Eilanden(doelstelling: natuurbehoud).

 

 

 

 

 

 

Coördinatie: Bin Kroon