Remco Kort: Ontdek het onzichtbare leven
8 oktober @ 20:00 - 22:00
| €10Remco Kort: De wondere wereld van ‘Micropia’
“Ontdek het ontzichtbare leven”
Namen dr. Milo Grootjen, als sterrenkundige verbonden aan Artis Planetarium en dr. Margot Brouwer in haar lezing ‘Spinoza’s Multiversum’ in februari en oktober 2023 ons o.a. met beelden van de James Webb telescoop ons mee op een virtuele reis door ons ‘melkwegstelsel’ en nog veel verder in het heelal, nu gaan we met dr. Remco Kort in de omgekeerde richting. De nieuwe wereld van Antoni van Leeuwenhoek die alleen zichtbaar kon worden gemaakt met de beste microscopen.
Gaf diens microscoop in de 17e eew een spectaculaire vergroting van 270 x te zien, in onze tijd is er sprake van vergrotingen tot de factor 2000. Sinds de jaren 1990 is een nieuwe familie van microscopen ontstaan, die op een ander beginsel berust, namelijk op aftasting. Zij danken allemaal hun bestaan aan de eigenschappen van piëzo-elektrische materialen. Deze materialen vervormen op een goed voorspelbare wijze, wanneer zij blootgesteld worden aan een elektrische spanning. Dit maakt het mogelijk met uiterste precisie bijzonder kleine bewegingen uit te voeren. Daardoor is het mogelijk het oppervlak af te tasten met een precisie van de grootteorde van een atoom.
Microben zijn overal: in je bed, op je huid, in je darmen, op je telefoon en op je hond. Met miljarden tegelijk. De meeste micro-organismen zijn hartstikke nuttig. Ben je benieuwd? Neem hier alvast een kijkje in de microwereld.
Remco Kort (Rotterdam, 1970) is vanaf 2010 verbonden als hoogleraar Microbiologie aan de Vrije Universiteit en houder van de leerstoel van ARTIS-Micropia , het enige microbenmuseum ter wereld. Dit past binnen de missie van zowel VU als Micropia om de kloof tussen wetenschap en publiek te dichten, en een groot publiek kennis te laten maken met microbiologie. Remco is betrokken bij de ontwikkeling van Micropia vanaf 2006 en verzorgt in ARTIS onder meer colleges over microbiologie en het humane microbioom.
Remco Kort is oprichter van de Yoba for Life foundation (Amsterdam, 2009). Deze ANBI stichting stelt zich ten doel om kansarme boeren in Afrika te helpen hun eigen probiotische yoghurt bedrijfje op te zetten door middel van een trainingsprogramma en zelf-ontwikkelde yoghurt starter culture. In 2019 produceren met hulp van de stichting 250 kleine bedrijfjes in 8 landen 30.000 liter protische yoghurt per week en krijgen in Uganda 20.000 kinderen wekelijks yoghurt door middel van een opgezet schoolyoghurt programma.
Remco ontving een aantal onderscheidingen voor zijn microbiologisch onderzoek. In 2008 was hij excellente onderzoeker van het jaar bij TNO (waar hij van 2006 – 2018 werkzaam was), de Kenneth Hudson award voor Micropia als het meest innovatieve museum van Europa en in 2018 de James Lind award voor zijn onderzoek aan probiotica. In 2017 verscheen van zijn hand het boek De microbemens. Remco studeerde cum laude af in de Moleculaire Wetenschappen aan de Wageningen Universiteit (1994) en promoveerde in de microbiologie (op het moleculaire mechanisme van lichtperceptie door een extremofiele bacterie uit een zoutmeer) aan de faculteit der Scheikunde van de Universiteit van Amsterdam (1999).