dinsdagavond 4 november 2014 Tijd: 20.00-22.00 uur
het Apostolisch Genootschap, Meulenwiekelaan 49 (hoek Beatrixplantsoen) te Bussum (Route)
aanmelden2   Kosten € 6,00

prof. dr. Wessel Stoker & HET SPIRITUELE IN HEDENDAAGSE KUNST

Een duidelijk beeld van transcendentie (de hemel, God, …) heeft in oude schilderkunst nooit ontbroken. De hemel was soms letterlijk een “open doek”, de afbeeldingen van Gods betrokkenheid waren onmiskenbaar, de wereld verdeeld in boven–beneden, hoger–lager. In de laatste eeuwen, sinds Verlichting en Romantiek, is die duidelijk herkenbare vorm van transcendentie door allerlei oorzaken verdwenen. Maar is met het opgeven van de duidelijke herkenbaarheid ook de transcendentie verdwenen? Of duikt transcendentie toch weer op in moderne schilderijen? Hoe en waar dan? De inleider laat aan de hand van enkele kunstenaars zoals Kandinksy, Rothko, Warhol en Kiefer zien dat hun werk steeds een eigen spiritualiteit heeft, vaak los van de officiële religies.   Deze cursus wordt georganiseerd i.s.m. logo_vuconnected

Literatuur:– Stoker, W. (2012). Kunst van hemel en aarde: het spirituele bij Kandinsky, Rothko, Warhol en Kiefer. Zoetermeer: Meinema.ISBN 97890 21143156Joost Zwagerman in Americana:’Wie in de catacomben van de religieuze aspecten van het werk van Rothko  (en andere kunstenaars) wil afdalen heeft aan Stokers Kunst van hemel en aarde een perfect geïnformeerde reisgidsAanbevolen voor of na de lezing een bezoek aan de Rothko tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag;zie ook deze video:
Stoker-Wessel prof. dr. Wessel Stoker bekleedde de leerstoel Esthetica aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is thans emeritus hoogleraar. Hij schreef verschillende boeken over godsdienstwijsgerige onderwerpen. Over kunst schreef hij Kunst van hemel en aarde: het spirituele bij Kandinsky, Rothko,Warhol en Kiefer
Professor Stoker stuurde op verzoek een samenvatting toe onder de titel:KUNST IS GEESTELIJK BROOD Introductie Wat verstaan we onder spiritualiteit?Spiritualiteit is een geestelijke levenshouding en betreft levensoriëntatie; het zoeken naar transformatie van het innerlijk en van de relaties met mens, wereld en (meestal ook) met God of het goddelijke. Naast seculiere, is er religieuze spiritualiteit. Om die laatste gaat het hier. Een andere term is religie in ruime zin opgevat als betrokkenheid op een laatste werkelijkheid, religie wordt hier breder opgevat als de georganiseerde religie. (lees verder)

De presentatie is nogmaals te zien als u deze link volgt

Kort verslag

De cursus werd gegeven op dinsdagavond 4 november 2014 in de Apostolische Kerk door prof. dr. Wessel Stoker (in samenwerking met VU-connect). Van de CCIV waren aanwezig, Wim Dooge, Tineke Polen en Dirk Siersma.

Aantal personen: voor deze avond hadden zich 16 personen opgegeven, die allen aanwezig waren. Aan de zaal hebben zich nog 9 personen gemeld. Totaal aantal bezoekers 25.

Presentatie: De lezing werd gegeven aan de hand van een powerpoint presentatie. Er was voor elke bezoeker een hand out beschikbaar. In een gloedvol betoog werd het onderwerp behandeld. Er was na de pauze ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen, waar door de spreker uitgebreid op in werd gegaan.

Evaluatie: Het aantal aanmeldingen aan de zaal was relatief groot. Een aanverwant onderwerp en spreker is voor een volgend programma aan te bevelen, zeker wanneer er weer een relatie is met een lopende tentoonstelling, zoals nu de tentoonstelling over M. Rothko in het Gemeentemuseum in Den Haag, waar overigens in de pers ook uitgebreid aandacht aan is besteed.

Wim Dooge