Digitalisering: zegen en vloek!
28 februari 2019 @ 20:00 - 22:00
| €6Wij leven in een buitengewoon interessante tijd, de overgang van industrieel naar digitaal tijdperk. Een tijd ook waarin ons leven steeds sneller verandert onder invloed van technologie. Aleen al de smartphone heeft binnen enkele jaren ons dagelijks leven ingrijpend beïnvloed en we weten nu al dat de ontwikkeling van digitale technologie de komende jaren nog grotere veranderingen voor mens en maatschappij zal brengen. De ene na de andere hype dringt zich aan ons op: kunstmatige intelligentie, big data, zelfrijdende auto’s, fake nieuws, “internet of things”, robotisering……
Is de digitale technologie een zegen of een vloek voor ons? Zoals ook bij andere vormen van technologie kan beide, denkt u maar aan nucleaire technologie, het ligt er maar aan hoe de mens de technologie gebruikt.
Op dit moment staat privacy volop in de belangstelling. Grote bedrijven zoals Google en Facebook gebruiken onze gegevens om ons op maat informatie en advertenties aan te bieden. Dat kan handig zijn, maar heeft ook nadelen en onze gegevens kunnen misbruikt worden. De Europese Unie heeft recent nieuwe strenge regelgeving ingevoerd voor de bescherming van persoonsgegevens. Steeds meer mensen zijn terughoudend met het delen van informatie, maar delen kan ook grote voordelen opleveren. Als voorbeeld zal een project worden besproken waarin discussies van kankerpatienten op het internet geanalyseerd worden. Dit levert informatie op die kan bijdragen aan onderzoek naar betere behandelmethoden en kwaliteit van leven.
Gerard van Oortmerssen (1945) is emeritius hoogleraar “evolutie van het internet” aan Tilburg University. Hij heeft diverse managementfuncties vervuld in researchinstellingen op het gebied van wiskunde, computertechnologie en informatie- en communicatietechnologie. Momenteel is hij gastonderzoeker aan de Universiteit van Leiden en voorzitter van het bestuur van het Patiëntenplatform Sarcomen.
Recent gaf Robbert Dijkgraaf in het kader van de DWDD Academy een beeld van onze digitale toekomst. Als je het programma hebt gemist dan kun je het hier terugzien: