Raoul Heertje: Schouders en Erfgoed
29 september 2020 @ 20:00 - 22:00
| €7 – €14Terugblik op de openingslezing van Raoul Heertje.
De avond had een grote belangstelling. In verband met de corona-maatregelen werd de bijeenkomst opgesplitst in 2 groepen. Heertje vertelde openhartig over zijn ervaringen in Israël van 20 jaar geleden en recent .
Veel ervaringen zijn te zien in de serie Het Israël van Heertje en Bromet.
Zijn visie op de wereld en het overdragen van erfgoed is daardoor zeer beïnvloed. Een wereld zonder onderscheid van geloof, seksuele geaardheid, huidskleur, landsaard én los de problemen op. Dat wil Raoul overdragen.
Vanuit de toegangsgelden heeft de CCIV een donatie gedaan aan het Parents Circle Forum, opgericht door ouders van Palestijnen en Joden, die een kind hebben verloren in het Palestijns-Israëlisch conflict en zich inzet voor verzoening en dialoog.
Ivm de corona-maatregelen wordt de openingsavond in 2 groepen gehouden:
Eerste groep Aanvang 19.15 uur Achternaam vanaf A tot en met I
Tweede groep Aanvang 21.00 uur Achternaam vanaf J tot en met Z
Elke bijeenkomst zal ca 1 uur duren
Kom niet naar de bijeenkomst als U geen reservering heeft !
Staan wij nog op de schouders van onze ouders en welk erfgoed dragen wij over?
Raoul Heertje, bekend oa. als stand-up comedian, laat deze avond andere kanten van zichzelf zien. Het onderwerp is ons cultureel en religieus erfgoed, waarover hij in gesprek gaat met ons commissielid Hans Roelofsen.
- Zijn tradities overdraagbaar zonder een vorm van indoctrinatie?
- Wat namen wij over van de ervaringen van onze ouders, van dingen waarover ze veel spraken of liever verzwegen?
- Welke vorm gaven wij aan onze idealen als we voldoende vrijheid kregen of die gewoon namen?
Raoul maakte in 2019 samen met Frans Bromet een 8-delige tv-serie over zijn haat-liefde verhouding met Israël waar hij een aantal jaren woonde. Hij ontdekte dat de pijn en het verdriet, die verschillende volkeren elkaar aandoen, niet alleen de wederzijdse haat vergroten, maar ook de enige hoop op een oplossing voor vrede kunnen bieden Dat onderwerp zal zeker een rol spelen in het gesprek.
Daarnaast zal ook het verleden ter sprake komen. Raoul’s ouders overleefden de oorlog door onder te duiken en wellicht ontkwam Raoul daarom niet aan vragen over religie en de menselijke drijfveren in het algemeen. Hans herkent veel in de verhalen over de oeverloze discussies in de familie Heertje en die in zijn eigen familie. Muziek sprak hem meer aan dan de vele woorden, die voor meerderlei uitleg vatbaar waren. Wat hen bindt: de zoektocht naar gerechtigheid en een inclusieve samenleving.
Raoul Heertje is programmamaker, schrijver en stand -up comedian. Buiten de vele optredens in Nederland, trad hij ook op in Amerikaanse en Britse comedyclubs en talkshows (o.a. Ruby Wax, Clive James en Jeremy Clarkson). Hij was jarenlang teamcaptain van de nieuwsquiz ‘Dit was het nieuws’, onderzocht mediamechanismes in ‘Heerlijk eerlijk Heertje’ en presenteerde Wintergasten.
Hans Roelofsen was in 1981 de eerste winnaar van de Nederlandse Muziekprijs en was naast zijn solistische-, kamermuzikale en artistiek organisatorische activiteiten, part-time aanvoerder van de basgroep van het Nedpho en docent conservatorium.