Wim Dooge: Leven en werk van de dichter Rainer Maria Rilke
25 februari 2025 @ 20:00 - 22:00
| €10Leven en werk van de dichter Rainer Maria Rilke
Rainer Maria Rilke (1875 – 1926) was een van de belangrijkste lyrische dichters in de Duitse taal. Naast 23 dichtbundels schreef hij verhalen, een roman, opstellen over kunst en cultuur en maakte hij talrijke vertalingen, onder andere uit het Frans naar het Duits, van literaire werken en van lyriek.
Zijn omvangrijke briefwisseling vormt een belangrijk deel van zijn nalatenschap. Rob Schouten literair journalist van De Tijd, recenseerde een net uitgekomen bundel met de beste 100 Duitse gedichten schreef in zijn artikel: “De mooiste gedichten van zijn vind ik toch die, welke neigen tot een soort filosofische plastiek. Eens te meer kom je erachter dat Rilke een geweldige dichter was, de grootste van zijn taalgebied wat mij betreft!” Onder druk van zijn ouders volgde de jonge Rilke vanaf 1885 een militaire opleiding als voorbereiding op een loopbaan als officier. De militaire oefeningen en de ervaringen binnen masculiene samenleving, traumatiseerden de gevoelige jongen blijvend. In 1891 stopte hij met de militaire opleiding, waarna hij zich van 1892 tot 1895 met privé-onderwijs voorbereidde op zijn examen en van 1895 tot 1896 literatuur, kunstgeschiedenis en filosofie in Praag en München studeerde.
Praag, de zetel van een der eerste Duitstalige universiteiten, was rond 1900 een kweekvijver voor aankomende schrijvers. Max Brod en zijn vrienden Franz Kafka, Felix Weltsch en Oskar Baum vormden de kleine Praagse kring. Rilke, Gustav Meyrink en de jonge Franz Werfel behoorden tot de neo-romantische kring Jong- Praag. De dromerige zwaarmoedigheid van Rilkes eerste gedichten weerspiegelen het conflict tussen zijn melancholie en de bruisende levenslust van de stad. Na zijn vertrek in 1896 veranderde Rilke zijn voornaam van René in Rainer om afstand te nemen van zijn familie en begon zijn bijzondere loopbaan.
Wim Dooge (1952) studeerde bedrijfseconomie en filosofie in Rotterdam, Heidelberg en Amsterdam. Hij was zowel werkzaam in de profit- als de non-profit sector. Hij is naast filosofie een groot literatuur- en muziek liefhebber en gaf eerder lezingen o.a. Fichte, Nietzsche Hegel, Schubert en Schumann